Drożdżówki z jagodami z kruszonką

Drożdżówki z jagodami

W sezonie na świeże jagody warto spróbować jak smakują jagodzianki Thermomix, kiedy nie ma jeszcze świeżych owoców, możemy zastąpić je tymi mrożonymi lub np. gęstym dżemem. Czytaj dalej, jeśli chcesz także dowiedzieć się, jak zrobić pyszne jagodzianki z kruszonką Thermomix, od których trudno oderwać wzrok.

Wpis zawiera sprawdzony przepis na jagodzianki thermomix, z podanej porcji składników wychodzi ok. 15 pysznych drożdżówek z jagodami średniej wielkości.

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 80 g roztopionego masła
  • 80 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 15 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 jajko.

Nadzienie:

  • 300 g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie:

Cała procedura wypieków zaczyna się od zrobienia rozczyn drożdżowy na jagodzianki. W tym celu do naczynia Thermomix dodajemy mleko, drożdże oraz łyżeczkę cukru. Całość podgrzewamy do temp. 37 st. C, mieszając przez 3 min./na obrotach 2, po czym odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn jest gotowy dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy przez 4 min./ interwał. Gotowe ciasto na drożdżówki z jagodami przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

Nadzienie na jagodzianki Thermomix, mieszając krótko jagody z cukrem i mąką. Wyrośnięte ciasto drożdżowe należy chwilę wyrabiać i podzielić na 15 równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować, umieszczając na środku porcję nadzienia jagodowego, po czym delikatnie zlepić brzegi i uformować estetyczny kształt.

Jak układać jagodzianki na blaszce:

Powstałe w ten sposób jagodzianki Thermomix układać w równych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wiele osób nie wie, ile czasu powinny wyrastać bułeczki, zanim włoży się je do piekarnika. Odpowiedź to 30 min., wówczas jagodzianki powinny podwoić swoją objętość.

Doskonale smakują także jagodzianki z kruszonką Thermomix

Wykonanie nie jest skomplikowane. Poniżej zamieszczony jest przepis na kruszonkę:

  • 30 g zimnego masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego.

Podane składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu, mieszamy 10 sek. / obr. 6. Gotową kruszonkę rozdrabniamy w rękach i posypujemy wyrośnięte, posmarowane mlekiem bułeczki. Jeśli chcemy pominąć etap przygotowania kruszonki, to po upieczeniu możemy jagodzianki prostu polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Na pytania o kwestię jak długo piecze się jagodzianki odpowiadamy krótko, potrzebny czas to ok. 15 – 20 minut w temp. 180-200 st. C.

Comments

  1. Dzięki za przepis na kruszonkę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.