Jak ugotować świeżą brukselkę

brukselka, czas gotowania

Brukselka – tego warzywa nie może zabraknąć w Twojej diecie!

Dla wielu osób brukselka to prawdziwa „zmora” dzieciństwa. Czy ktokolwiek, będąc dzieckiem, lubił dodatek brukselki do zup lub sałatek? Niekoniecznie. A przecież to niewielkie warzywo przypominające miniaturową kapustę jest źródłem wielu witamin i minerałów. Aż szkoda wyłączać ją na stałe z diety, pozbawiając się tym samym tylu dobrych dla zdrowia składników. Okazuje się jednak, że brukselka może być dobra, przy odpowiednim jej zrobieniu, więc jak ugotować świeżą brukselkę, aby naprawdę smakowała, trzeba wiedzieć, jak długo gotować ją w wodzie. Sprawdźmy zatem, jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka i ile czasu gotować to warzywo do odpowiedniej miękkości oraz żeby smak był idealny.

jak ugotować świeżą brukselkę

Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka?

Brukselkę można lubić lub nie, ale nie można jej odmówić dobroczynnych właściwości, ale jak zrobić brukselkę, żeby nie była gorzka. Nawet jeśli nie jesteś wielkim fanem tego smaku, daj brukselce jeszcze jedną szansę, korzystając z naszego przepisu na brukselkę z bułką tartą. Kluczem do otrzymania pysznego dania jest ugotowanie warzywa tak, aby nie było gorzkie. 

Jak ugotować mrożoną brukselkę? Problem ten sam znika, jeśli używasz brukselki mrożonej. Proces mrożenia pozwala zapomnieć o goryczy. Zatem jeżeli masz więcej czasu, możesz zamrozić świeżą brukselkę i dopiero użyć do konkretnego dania. Mrożenie nie zabiera wartości odżywczych, a usuwa nieprzyjemną goryczkę. 

Natomiast przepis na idealną brukselkę mieści się w dwóch słowach: sól i cukier. Jak ugotować świeżą brukselkę? Właśnie tak – dodając do wody nieco cukru oraz soli. Innym sposobem jest wymiana wody. Wystarczy podczas gotowania wymienić wodę na świeżą (wcześniej zagotowaną w innym garnku lub czajniku). Pamiętaj również o tym, by nie używać pokrywki do gotowania brukselki! Nie chcesz chyba zachować całej goryczy wewnątrz warzyw. Oto niezawodne sposoby na to brukselkę, a właściwie na to, aby nie była gorzka. Postępując zgodnie z tymi prostymi wskazówkami, przygotujesz pyszną brukselkę.

Jak ugotować brukselkę z bułką tartą? 

Najczęściej brukselkę dodaje się do zupy. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby stanowiła bazę oddzielnego dania, np. z dodatkiem bułki tartej. Jak zrobić taką potrawę? Zacznij od ugotowania brukselki (pamiętaj, by zapobiec gorzkiemu posmakowi). Następnie na patelni rozpuść masło i dodaj bułkę tartą. Podsmaż całość na złoty kolor. Do bułki wsyp miękką brukselkę, całość dopraw solą i pieprzem. To proste danie to prawdziwa bomba kaloryczna i witaminowa!

Brukselka – dlaczego warto ją jeść? 

Zielone warzywa są niezbędne do utrzymania dobrych wyników badań zdrowotnych. Należąca do tej grupy warzyw brukselka ma mnóstwo witamin, m.in.:

  • A, 
  • K, 
  • C,
  • B. 

Spożycie brukselki jest jak zastrzyk potasu, żelaza, magnezu i fosforu. Szczególnie poleca się je kobietom w ciąży o zwiększonym zapotrzebowaniu na kwas foliowy oraz osobom, które potrzebują w swojej diecie więcej błonnika. Ogromną zaletą brukselki jest jej niski indeks glikemiczny. 

Ile czasu gotować brukselkę?

Jak długo gotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Brukselka funkcjonuje w kuchni trochę jak makaron – znacznie lepiej smakuje al dente. Nie warto przetrzymywać jej w wodzie. Ile czasu gotować brukselkę? Optymalny czas gotowania świeżej brukselki od momentu zagotowania wody to cztery do sześciu minut (60 minut)–  mrożonej o trzy minuty dłużej. 

Jak ugotować brukselkę w inny sposób? Można zrobić to na parze lub używając urządzenia thermomix. Gotowanie na parze zajmie dziesięć minut (10 minut), w thermomixie czas uzależniony jest od wybranego programu. Dobrym pomysłem jest również wypłukanie już ugotowanej brukselki zimną wodą. Ostatecznie zakończy się wtedy proces gotowania, a warzywo nie będzie zbyt miękkie. Brukselka nie tylko lepiej smakuje, ale i lepiej wygląda ugotowana al dente. A jak wiadomo, walory estetyczne potraw również mają niebagatelne znaczenie, nawet gdy gotujemy tylko dla siebie! W końcu potrawa, która lepiej się prezentuje, bardziej zachęca do zjedzenia i ostatecznie wydaje się smaczniejsza.

brukselka- jak zrobic

Brukselka to warzywo zdrowe – co do tego nie ma wątpliwości. Choć gusta są różne, brukselka może być też bardzo dobra. Ważne jest, aby odpowiednio ją przygotować. Sposobów na ugotowanie brukselki jest kilka. Powyżej przedstawiliśmy kilka istotnych porad dotyczących tego, jak zrobić brukselkę, czyli jak ją przygotować, jak długo gotować itd. Kieruj się tymi wskazówkami, a uzyskasz bardzo smaczne danie, które jednocześnie przyczyni się Twojemu zdrowiu. Pamiętaj, że brukselka nie musi być dodatkiem. Może być głównym elementem dania. Przygotowana z bułką tartą stanowi doskonały pomysł na przykład na podwieczorek lub ciepłą kolację. Niemniej również na zimno brukselka może smakować całkiem nieźle.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *