Bardzo prostym i szybkim w przygotowaniu deserem są racuchy Thermomix, które dodatkowo można wzbogacić, dodając nieco pokrojonych jabłek. Poniżej zamieszczony został przepis na ciasto, z którego racuchy drożdżowe wychodzą bardzo puszyste. Ewentualnie, chcąc uzyskać placki z jabłkami Thermomix, do przepisu można dodać ok. 200 g jabłek obranych i pokrojonych na ćwiartki.
Składniki na podstawowe ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży (Też znajdziesz przepis na racuchy bez drożdży)
- 15 g cukru
- 250 ml letniego mleka
- 1 jajko
- szczypta soli.
Przepis na racuchy drożdżowe w urządzeniu Thermomix
W naczyniu Thermomix mieszamy składniki na placuszki drożdżowe tj.: drożdże, cukier, 20 g mąki i mleko, parametry 3 min./ 37 st. C/obroty 3. Wiele osób zastanawia się, jak długo taki rozczyn drożdżowy powinien odstać, 15 min. to wystarczający czas. Następnie dodajemy jajko, resztę mąki, sól oraz ewentualnie wsad z jabłek, wyrabiamy 2 min./ interwał. Odpowiedzią na pytanie, ile czasu ma wyrastać takie ciasto na racuchy drożdżowe w urządzeniu Thermomix będzie czas ok. 30 minut. Nakładać na patelnię porcje ciasta przy pomocy łyżki zwilżonej wodą.