Typy zmywarek gastronomicznych i zasady ich działania

zmywarka

Zmywarki gastronomiczne służą do mycia naczyń każdego rodzaju. W połączeniu z odpowiednim koszem umożliwiają bardzo szybkie i dokładne czyszczenie. To jedna z najlepszych i najpopularniejszych opcji na rynku. Aby jednak cieszyć się nią w pełni, trzeba dobrać zmywarkę do swoich potrzeb. Oto szczegóły na temat siedmiu typów zmywarek gastronomicznych oraz zasad ich działania.

Typy zmywarek – o czym warto pamiętać?

Wybierając zmywarkę, warto zwrócić uwagę na kilka kwestii, takich jak:

  • łatwość obsługi;
  • cicha praca;
  • bezawaryjność;
  • dobre opinie w sieci;
  • przystępna cena.

Oprócz tego trzeba zadbać o to, by zmywarki gastronomiczne spełniały swoje zadanie. W tym celu warto poznać najpopularniejsze rodzaje sprzętu, który zrewolucjonizował pracę w firmach gastronomicznych oraz domach.

Zmywarki do butelek

Zmywarki do butelek posiadają specjalne dysze, które ułatwiają wtryskiwanie wody do wnętrza butelek, a co za tym idzie, dokładne czyszczenie od środka. Konstrukcja kosza takich zmywarek umożliwia stabilne mocowanie butelek o każdym kształcie i wymiarze. Często można spotkać także dodatkowe nasadki ułatwiające dopasowanie stojaka do każdego typu butelki.

Zmywarki do szkła (barowe)

Zmywarki barowe wyróżnia wielofunkcyjność, dzięki której szkło barowe jest myte, odkażone i nabłyszczone. Ich najważniejszą zaletą jest to, że dostosowane są do różnych kształtów barowego szkła: od kieliszków, przez filiżanki i szklanki, aż po kufle, często nieporęczne i trudne do bezpiecznego ułożenia w tradycyjnych zmywarkach. Co równie ważne, takim zmywarkom niestraszny żaden materiał, np. szkło czy porcelana.

Zmywarki do talerzy (uniwersalne)

Zmywarki do talerzy przystosowane są do mycia talerzy, szkła, tac i pojemników. Co ciekawe i ważne, można w nich myć każdy rodzaj naczyń – sztućce, garnki, talerze, kubki oraz szkło. Takie zmywarki gastronomiczne sprawdzają się w każdego rodzaju lokalu.

Zmywarki kapturowe

Zmywarki kapturowe są przeznaczone do mycia większych naczyń, a także tac, garnków czy pojemników GN. Co bardzo ważne, zużywają mniej wody niż podczas mycia ręcznego. Po każdym myciu naczynia wyparza się w 90 stopniach, a to podnosi stopień bezpieczeństwa sanitarnego.

Zmywarki do koszy piekarniczych

Te zmywarki ucieszą właścicieli największych lokali. Wyposażone są w szereg funkcji, które sprawiają, że sprzęt może pracować ciągle, nawet przy bardzo dużych obciążeniach. Do tego radzi sobie nawet z największymi zabrudzeniami, np. blachami do pieczenia, tacami, półmiskami, pojemnikami na mięso itd.

Zmywarki do tac, garnków i innych (duży wsad)

Ten rodzaj zmywarki poradzi sobie z największymi przedmiotami w przestrzeni gastronomicznej, np. wspomnianymi w nazwie tacami, czy garnkami. Duża przestrzeń zmywarki zapewnia doskonałe czyszczenie i gwarantuje higienę nawet w przypadku najbardziej uporczywych zabrudzeń.

Zmywarki tunelowe (przemysłowe)

Zmywarka tunelowa to hit, ponieważ podczas mycia wstępnego nie wymaga wcześniejszego przygotowania naczyń. Resztki trafiają do specjalnego filtra szufladowego. To sprawia, że ryzyko zatkania się zmywarki spada niemal do zera. Zmywarki tunelowe swoją wysoką funkcjonalność wyrażają także poprzez duże wymiary kosza, szybki cykl mycia oraz funkcję wyparzania.

W wielu lokalach gastronomicznych sprawdzi się więcej niż jedna zmywarka. Mając wątpliwości, przed wyborem warto poprosić o pomoc ekspertów ze sklepu internetowego. Eksperci rozwieją wątpliwości i doradzą, które rozwiązania najlepiej połączyć, by cieszyć się szybką i efektywną pracą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *