Ciasto na pierniki

ciasto na pierniki mąka

Piernik Thermomix – deser słodki i prosty w przygotowaniu

Jeśli domownicy uwielbiają piernik, Thermomix pozwala maksymalnie skrócić czas potrzebny na jego przygotowanie, to dziecinnie proste! Przeczytaj krótki opis, jak zrobić ten deser. Sprawdzony przepis na wilgotny piernik Thermomix zachwycający swoim aromatem znajdziesz poniżej.

Składniki:

  • 600 g mąki tortowej
  • 200 g cukru
  • 150 g marmolady
  • 250 ml mleka
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 20 g kakao
  • 10 g sody oczyszczonej
  • 30 g przyprawy korzennej do piernika.

Wystarczy w misie naczynia umieścić wszystkie składniki na ciasto piernik po czym mieszać przez 30 sek. przy prędkości obrotów na poziomie 4.

Zaczynając wypieki od rozmiaru i głębokości naszej formy do pieczenia, zależy to jak długo piernik powinien być w piekarniku. Przyjmuje się, że w temperaturze 180 st. C powinien piec się około godziny. Sprawdzonym sposobem, żeby sprawdzić, czy ciasto piernik jest już gotowe, jest wbicie drewnianego patyczka w środek blaszki. Po wyciągnięciu powinien być suchy, jeśli nadal pozostaje mokry musimy oszacować, ile czasu dodatkowo doliczyć, aby uzyskać pożądany stopień wypieczenia.

Możesz udekorować wystudzone ciasto piernik, wykorzystując:

cukier puder do posypania

– lukier na bazie soku z cytryny i cukru pudru do polania

– czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej do posmarowania.

Comments

  1. Właśnie takie pierniki robiłam na święta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *